FAQ

Vad är ett formgjutet hörselskydd?

Ett hörselskydd som är tillverkat individuellt efter dina egna öron.

Vad är fördelarna med formgjutna hörselskydd jämfört med vanliga skumgummiproppar?

Det finns flera fördelar med formgjutna hörselskydd. En fördel är passform och komfort. I och med att formgjutna hörselskydd tillverkas utifrån en avgjutning av dina öron blir passformen nästintill perfekt. Detta göra att du kan bära dina hörselskydd i flera timmar utan att behöva uppleva obehag eller irritation.


En annan fördel är att formgjutna hörselskydd kan utrustas med olika filter, vilket innebär att du kan få precis rätt mängd dämpning för den miljö som du ska använda dem i. Exempelvis behöver en förskolelärare inte lika mycket dämpning av omgivningsljud som en industriarbetare. Filterna har även en relativt jämn dämpning över alla frekvenser, vilket gör att ljudbilden låter naturlig trots att ljudnivån dämpas.

Hur gör man en avgjutning av öronen?

Vid avtryckstagning börjar man alltid med att undersöka örat med ett otoskop för att bedöma hur hörselgången och trumhinnan ser ut samt för att säkerställa att det inte finns vax i hörselgången. Sedan läggs en pad in i hörselgången för att skydda trumhinnan från avtrycksmassa. Hörsegången och ytterörat fylls sedan med en massa som härdar efter ca 4-5 minuter. Efter att massan har stelnat tas avtrycket ut, och därefter har man en avgjutning av örat.

Är det något speciellt jag ska tänka på innan avtryckstagning?

Se alltid till att dina öron är rena från vax innan du ska ta avtryck hos oss. Finns det vax i örat påverkas kvaliteten på avtrycket. Ett dåligt avtryck kan leda till att hörselskyddet inte sätter tätt.

Vilket material är era formgjutna hörselskydd gjorda av?

Hörselskydden tillverkas antingen i akryl eller silikon beroende på om de ska vara i hårt eller mjukt material. För mer specifik information material, se respektive modell.

Hur lång tid tar det innan jag får hem mina formgjutna hörselskydd?

Ca 3-4 veckor.

Vad har jag för garantier om köper formgjutna hörselskydd av er?

  • 2 års produktgaranti. Garantin gäller ej skador orsakat av felaktig skötsel, vanbruk eller olycksfall.
  • 3 månaders passformsgaranti. Om du inte är nöjd med passformen så tar vi ett nytt avtryck kostnadsfritt inom tre månader efter leverans.
  • 3 veckors filtergaranti. Om du inte är nöjd med det filter du har valt kan du byta kostnadsfritt inom tre veckor efter leverans.

Fick du inte svar på din fråga?

Skicka in den här så svarar vi så snabbt som möjligt