Vanliga frågor

om formgjutna hörselskydd

  • Vad är ett formgjutet hörselskydd?

Det är ett hörselskydd som är individuellt tillverkat efter formen på dina egna öron.

  • Hur gör man en avgjutning av öronen?

Vid en avgjutning börjar vi alltid med att undersöka dina öron med ett otoskop för att bedöma hur hörselgången och trumhinnan ser ut samt för att säkerställa att det inte finns vax i vägen. Sedan läggs ett litet skydd i skumgummi in en bit in i hörselgången för att skydda trumhinnan från avtrycksmassa. Därefter fylls hörsegången och ytterörat med en silikonmassa som härdar efter ca 3-4 minuter. När silikonmassan har stelnat tas den ut, och därefter har vi en avgjutning av ditt öra.

  • Är det något speciellt jag ska tänka på innan jag ska göra en avgjutning av mina öron?

Se alltid till att dina hörselgångar är rena från vax innan du ska göra en avgjutning hos oss. Finns det vax i hörselgångarna kan vi inte garantera att det går att göra en avgjutning.

  • Hur lång tid tar det innan jag får mina formgjutna hörselskydd?

Ca 3-4 veckor efter att avgjutningen är gjord.

  • Hur lång livslängd har ett par formgjutna hörselskydd?

Ungefär 4-5 år.

  • Vad har jag för garantier vid köp av ett par formgjutna hörselskydd?

Eftersom formgjutna hörselskydd är individuellt anpassade efter dina egna öron och inte kan användas av någon annan än dig själv tilllämpas generellt ingen returrätt. Dock har du följande garantier:


Hållbarhetsgaranti - vid köp av formgjutna hörselskydd har du 2 års garanti på hörselskydd och filter. Garantin omfattar ej skada som skett i oenlighet med bruksanvisningen.


Passformsgaranti - om hörselskydden har en dålig passfom åtgärdas detta kostnadsfritt inom 3 månader från leverans för Eartechs hörselskydd och 2 månader från leverans för Hörluchs hörselskydd.


Filtergaranti - om hörselskydden upplevs dämpa för mycket eller för lite kan filtrena bytas kostnadsfritt inom 4 veckor från leverans. Filtrena ska vara i nyskick när de returneras.

  • Hur ska jag rengöra mina formgjutna hörselskydd?

Rengör regelbundet dina hörselskydd med ljummet vatten och en mild tvållösning för att få bort smuts och vax (obs gäller inte för de aktiva hörselskydden Soundscope iHunt och Soundscope Protect). Skölj sedan av hörselskydden och låt de torka ordentligt innan du lägger tillbaka dem i medföljande etui. Obs, på modellerna Eartech DM och 2in1 är det viktigt att du tar ur filtret innan du rengör hörselskydden med vatten eftersom filtrets dämpning och ljudkvalité annars kan försämras.

  • Jag skulle vilja få mer information om era formgjutna hörselskydd, kan jag bara titta förbi er?

Nej, vi har ingen drop-in utan tar endast emot tidsbokade besök.


Om du inte bestämt dig för om du vill beställa ett par formgjutna hörselskydd, utan i första hand vill ha ytterligare information och konsultation, kan du boka tid online  eller via telefon på 0793-369627. Besöket är kostnadsfritt.

  • Vi är ett företag som vill beställa formgjutna hörselskydd, kan ni komma ut till oss för att göra avgjutningar?

Absolut, vi kan komma ut till er och göra avgjutningar direkt på plats. Kontakta oss här så berättar vi mer om det.

Fick du inte svar på din fråga?

Skicka in den här så svarar vi så snabbt som möjligt