Har du svårt att höra på jobbet?

2019-02-04

Idag finns det ungefär 1,4 miljoner människor i Sverige som är hörselskadade, varav hälften är i yrkesverksam ålder. Av dessa personer är det många som har svårt att höra på sin arbetsplats trots att de använder hörapparater. I situationer som vid möten, föreläsningar eller telefonsamtal räcker inte alltid hörapparater till och då kan det behövas ytterligare hjälpmedel, så kallade arbetshjälpmedel för att man ska höra tydligt. Om man har hörapparat men ändå har svårt att höra på din arbetsplats har man rätt att ansöka om heltäckande bidrag för arbetshjälpmedel från Försäkringskassan eller Arbetsförmedlingen.


Vad är arbetshjälpmedel?


Arbetshjälpmedel är hjälpmedel som behövs för att man ska kunna utföra sina arbetsuppgifter. När det kommer till en person med hörselnedsättning kan det till exempel vara ett mikrofonsystem för att man ska kunna höra bra vid möten eller ett hjälpmedel som underlättar för en att höra vid telefonsamtal. Vad för typ av hjälpmedel som behövs varierar från individ till individ beroende på vad man arbetar med.


Möjlighet till bidrag för arbetshjälpmedel


Om man har en hörselnedsättning och har svårt att höra på sin arbetsplats kan man ansöka om bidrag för arbetshjälpmedel från antingen Försäkringskassan eller Arbetsförmedlingen Rehab. Vart man ska vända sig med din ansökan beror på vad för typ av anställning man har.


Många fördelar med arbetshjälpmedel


Det finns många fördelar med att införskaffa arbetshjälpmedel. Dels behöver man inte anstränga sig lika mycket för att höra vilket gör en mindre spänd och trött efter en arbetsdag. På så vis har man mer ork till familj och vänner efter arbetsdagens slut. Man behöver inte heller oroa sig för att missa viktig information vilket gör en mer bekväm och man kan våga ta för sig mer på jobbet.


Har du svårt att höra på jobbet? Kontakta oss så hjälper vi dig med att ansökan om bidrag och prova ut hörselhjälpmedel som passar just dina behov. Klicka här för att läsa mer om arbetshjälpmedel.

Roger Table Mic II

Bordsmikrofon för möten som väljer personen som talar och automatiskt växlar mellan mötesdeltagarna.

Roger Pen

Smidig mikrofon för att höra tal i buller eller på avstånd. Kan även användas som föreläsarmikrofon.

Roger Select

Flexibel mikrofon som är idealisk för situationer med mycket bakgrundsbuller, till exempel på restaurang.